Specialiștii spun că există 2 activități fizice naturale în ființa fiecăruia dintre noi, încă de la naștere. Acestea sunt mersul pe jos și înotul. Ele nu au limită inferioară sau superioară de vârstă și sunt singurele recomandate aproape fără excepție și în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate sau supraponderabilitate. Așadar, cu alte cuvinte, venim pe lume pregătiți să înotăm și să mergem, independent de larga paleta de sporturi pe care putem să le practicăm de-a lungul vieții.
Înotul la bebeluși, subiectul pe care îl abordăm astăzi, devine din ce în ce mai popular și în România. Sfătuiți de medicii pediatri, documentându-se individual, urmând exemplul altor părinți care deja au făcut primii pași în acomodarea copilului cu apa, părinții sunt tot mai deschiși către ideea de a-și înscrie copilul la cursuri de înot și de a-l aduce periodic la bazin, indiferent de sezon. Beneficiile pe care ei le-au conștientizat testând sunt numeroase și le împărtășim cu tine pe unele dintre cele mai evidente, pe blogul BBsportiv.
Tranziția către lumea spre care a pășit. După 9 luni de protecție, iubire și liniște în pântecul mamei, bebelușul ia contact cu un univers nou, imens și copleșitor pentru el. Interacțiunea cu mediul acvatic îi va fi cu atât mai familiară cu cât are loc mai aproape de momentul nașterii. Vei fi surprins să vezi cât de natural îi va fi copilului tău înotul, deși are doar câteva luni. Nu trebuie să ai emoții, pentru că există echipamente înot copii speciale, care îi vor oferi bebelușului confortul termic, dinamic și de susținere necesar, precum și protecție pentru incontinență.
Întărirea relației copil – părinți. Apropierea fizică, senzația de susținere necondiționată și securitate pe care unul sau ambii părinții i-o oferă bebelușului în apă vă va ajuta să consolidați relația de afecțiune dintre voi, dar și să îl observați îndeaproape cum experimentează trăiri noi.
Acomodarea cu apa și încrederea. Doar printr-o lecție de înot pe săptămână, bebelușul se va obișnui rapid cu apa și nu va dezvolta teamă cu care și mulți dintre noi, adulții, ne confruntăm, uneori, toată viața. Instructorii de înot pentru bebeluși știu cum să îi învețe pe cei mici să reacționeze în cazul în care iau o înghițitură de apă, cum să nu se panicheze și chiar îi vor încuraja să înoate pe sub apă.
Aptitudini esențiale pentru viață. Prin contactul cu apa de la o vârstă foarte fragedă se dezvoltă instinctul de supraviețuire sau autoconservare. Încă din primele clipe în care intră în apă, bebelușul va începe să dea din mâini și din picioare pentru a se menține la suprafață, chiar dacă este susținut de un costum de înot special pentru bebeluși sau de înotătoare pentru bebeluși.
Dezvoltarea musculaturii și a organelor. Comparativ cu bebelușii care nu practică înotul, se pare că bebelușii care înoată au mai puternice funcțiile inimii și ale plămânilor. De asemenea, ei pot merge în picioare mai devreme.
Stimularea intelectului. Un studiu australian întins pe o perioadă de 4 ani a dovedit că acei copii care au practicat înotul dinaintea vârstei de 5 ani nu doar că erau mai bine dezvoltați din punct de vedere cognitiv și fizic, dar erau și mai eficienți în rezolvarea problemelor de matematică.
Simțul echilibrului mai dezvoltat. Pentru că greutatea corpului lor este susținută de apă și, bineînțeles, de tine sau de instructorul de înot, bebelușul se poate concentra mai bine pe exersarea găsirii echilibrului în apă. Folosind ajutătoare gonflabile sau veste speciale pentru înot, el se va focusa pe cum se simt, se mișcă și se întâmplă lucrurile din jurul lui. Iar tu vei fi în al nouălea cer asistându-l!